wytwarzanie masla sheaOstatnio dużo mówi się o składniku kosmetyków, jakim jest masło shea. O jego niezwykłych właściwościach z pewnością już gdzieś słyszałeś, drogi czytelniku, ale czy wiesz, czym właściwie ono jest, czemu nazywane jest masłem i jak się je uzyskuje? Oto kilka podstawowych informacji.

Skąd uzyskuje się masło shea (inaczej nazywane masło karite) ?

Masło shea właściwie nie jest masłem, a olejem, który uzyskuje się z nasiona drzewa dziko rosnącego w Afryce – masłosza Parka. Drzewo to jest tam uznawane za święte, ponieważ  żywi, leczy, i pielęgnuje lokalnych mieszkańców. Z pozyskiwaniem z niego owoców związane są rozmaite rytuały i zwyczaje, min. pierwszym zbiorom towarzyszy świąteczna biesiada.

Masło shea – właściwości oraz zastosowanie

Ze względu na swoją postać, kiedy jest nieprzetworzony, olej uzyskiwany z drzewa nazywa się masłem, ponieważ stanowi dość twardą bryłę jasnego koloru, bez wyraźnego zapachu ani smaku.

Substancja ta, z powodu swych walorów znalazła bardzo liczne zastosowania, między innymi w kuchni (zwłaszcza afrykańskiej), jako dodatek do wielu potraw, oraz w kosmetyce, stosowana do zmiękczania, ukojenia i nawilżania skóry.

Sprawdź zastosowanie kosmetyczne

Polecamy Maslo shea Sklep zaprasza na zakupy. Promocyjne ceny na masło nierafinowane.

Masło shea nierafinowane

 

Dlaczego my